English: see link below
We are gender pirates , drawn to the furthest edges of uncharted waters, testing our courage and convictions over and over, inventing ourselves through sheer force of will. We capsize conventions and take no prisoners.
To boldly go where no vreer has gone before.
On my continuing mission to seek out new identities
and hitherto unknown gender expressions.
(thanks Jim!)
Wie ben ik?
Ik ben vreer. Ik ben ik. Ik verander. Mijn ik verandert. Ik ben lesbisch. Ik ben homo. Ik ben queer. Ik heb lief.
En wat is een vreer nou?
Een vreer is een gender blender, een gender-menger. Het komt van meneer en mevrouw tezamen genomen. Daar krijg je mevreer uit. Dus “vreer”.
Ik ben geen gemiddelde genderblender. En niet iedere transgender is een vreer. Vreren leven (vrijwillig) tussen en buiten de in onze wereld erkende geslachten.
Een transgender is niet perse een vreer (meestal niet) maar een vreer is beslist transgender. In mijn geval: ooit man, later vrouw, nu iets geheel anders geworden, voorbij de grenzen van gender. Maar eigenlijk is er geen ‘eigenlijk’ aan mij. Ik ben waar ik me lekker bij voel, en dat verandert meerdere keren per dag. Ik ben niet zo essentieel (al doe ik er beslist wel toe ;o)
Dankzij het Alziend Internet oog kun je me vinden op Usenet, op fora, vind je de muziek die ik luister. Een groot deel van mijn online leven is traceerbaar. Dag privacy, het ga je goed.
Wil je nog meer weten? Check mijn links.
Performatief
Performativiteit is weliswaar geen performance, en de gender-rol die je speelt heb je meestal al jong geleerd, maar ik zie duidelijk dat er mogelijkheden zijn het script te wijzigen en een ander toneelstuk te kiezen. Ik noem mij een “gender multiple” dan wel een meervoudig gender. Een kennis van mij liet zich inspireren door 7 of 9 uit Star Trek en noemde zich Seven. Ik ben een collectief. Van genders, en van seksen als het even wil. Maar die kun je toch niet goed uit elkaar trekken. Tenzij je zegt (om Kate Bornstein te citeren) “Sex is about fucking, the rest is gender“.
Als je wilt weten hoe ik zo geworden ben, zou je om te beginnen Kate Bornsteins “Gender Workbook moeten kopen en gebruiken. Volgens dat boek was ik al een gender freak voor ik aan de ‘cursus’ begon, maar je kunt hier zelf de test doen.
Performing queers
Ik herken zeker veel van mijn manier van leven in de theorieën van Judith Butler. Lichamen doen er toe, ook abjecte, onpopuliare, verworpen lichamen. Maar lichamen zijn ook tekst. Lichamen zijn vleesgeworden tekst en tekstgeworden vlees (Joh. 1! Het Woord werd Vlees). Butlers punt is dat gender net als al het andere is geleerd door imitatie, vanaf onze vroegste dagen. Vanaf het moment dat je je dat realiseert heb je mogelijkheden je gender te veranderen naar wat je bevalt. Mij hielp het een uitweg te vinden uit gender zoals we het kennen. Het is voor mij niet meer zo belangrijk. Het zal me een zorg zijn of je nou “meneer” of “mevrouw” tegen me zegt. Al kun je me het beste gewoon “mevreer” noemen. En lees Foucault. Dat helpt. Of als je van psychoanalyse houdt: Gender without identity, van Avgi Saketopoulou en Ann Pellegrini. Die vertellen mijn “in essence I have no essence” op hun manier (en zonder mij).
Want to read this page in english? go here.
Pingback: Nature has gotten away with far too much | Saras World
Pingback: Pride Maand: Wat betekenen de letters in LHBTIQ+? - TEKSTBUREAU LINDA SCHLIEF