Update voor UVRM?

[singlepic=5,320,240,,left]

Woensdag 10 december was het 60 jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Velen hadden niet kunnen voorzien welke uitwerking dit zou hebben. Als nieuwste loten aan de boom van rechten opeisenden staan dierenrechtenactivisten en holebi- en transactivisten.

Van algemene rechten …

Sinds toen zijn er vele verdragen en verdragsorganisaties bijgekomen. Een aantal essentiële VN-verdragen zijn het convenant voor politieke en burgerrechten, het internationale convenant voor sociale en economische rechten (Daarvoor is de SociaalEconomische Raad van de VN opgericht waar nu eindelijk ook COC en FELGTB vertegenwoordigd zijn  om de zaak van HLBT te bepeleiten en monitoren. Er is natuurlijk  ook het verdrag tegen vrouwendiscriminatie en het verdrag voor de rechten van het kind. Niet vergeten mogen we ook het verdrag tegen marteling: “de regels die genocide, piraterij, slavernij, rassendiscriminatie, agressie en onrechtmatig gebruik van geweld verbieden, [zijn]  jus cogens“(wikipedia entry over ius cogens)  en reden tot eventueel internationaal ingrijpen. Amnesty International (1961) is waarschijnlijk wel de bekendste organisatie die de Verklaring en haar naleving promoot. Sinds een tijdje zijn daar ook bijgekomen Human Rights First, het agentschap van de OVSE-verdragsorganisate waar heel de noordelijke wereld bij is aangesloten, en via de Raad van Europa de Fundamental Rights Agency. Beide doen heel goede dingen houden zich ook expliciet bezig met het monitoren van de stand van HLBT Rechten in hun beleidsgebied. De hudieigeg commissaris van de FRA, Thomas Hammarberg is heel expliciet over transgender-rechten ook.  En dan heb je nog groepen als de IGLHRC, Human Rights Watch … De mensenrechtenboom is flink gegroeid.

Naar HLBT ..

Langzamerhand zijn sinds de jaren ’70 in elk geval in Europa en de Verenigde Staten veel holebi-discriminerende wetten opgeheven. Artikel 248bis was de Nederlandse anti-homo wetgeving. Op 21 januari 1969 werd de eerste demonstratie daartegen gehouden. In 1971 werd de wet afgeschaft. In de Bondsrepubliek Duitsland is Paragraph 175 sinds 1994 afgeschaft. In Engeland zorgde Margaret Thatcher in de jaren ’80 nog voor ophef met haar Clause 28, die voorlichting over homoseksualiteit gelijkstelde  met propaganda voor homoseksualiteit. Gelukkig heeft Tony Blair zijn verkiezingsbelofte de Clause af te schafffen, gestand gedaan.  In Frankrijk is discriminatie op grond van seksuele voorkeur sinds 1985 verboden. En in Engeland en Spanje kunnen transgenders sinds kort ook zonder verplichte castratie hun papieren veranderen.
Maar het is nog alles behalve koek en ei  alleen al in de noordelijke wereld (de 56 landen waarde OVSE zich mee bezig houdt). Ik was afgelopen weekend met een dertigtal andere activisten op een werkconferentie over hate Crime tegen HLBT van ILGA Europa en SOS Homophobie in Parijs. Daar aantal goede voorbeelden gevonden van hoe hulp te verlenen en hoe te monitoren. Maar ook weer gehoord hoe hard intolerante idioten tegen ons tekeer gaan. Als je gezien wordt als homo, lesbisch of trans loop je toch een fors risco op extreem geweld. In New York is afgelopen weekend Jose O. Sucuzhanay vermoord, omdat ie gearmd met  z’n broer liep: de aanvallers slingerden anti-hispano en anti-gay termen naar hen toe.

en terug naar de VN …

Op 18 december biedt een groep van zeker 60 landen in de Algemene Vergadering van de VN een verklaring (“statement”) aan  waarin ze aandacht vragen voor de schending van mensenrechten op grond van seksuele voorkeur of genderidentiteit. Nederland zit in de coordinatiegroep, met Gabon, Argentinië, Kroatië (sic!), Brazilië, Japan en Frankrijk (de initiatiefnemer). Met inmiddels in elk geval 57 andere landen. Waarschijnlijk zal het voor de VS te vroeg zijn nu te tekenen hoewel er wel duidelijk een oproep naar Obama en Clinton uitgaat om zich als as. regering uit te spreken hierover. Een aantal notoire anti-homo landen als Vaticaan voeren een heftige actie tot morele paniek hierover. Stel je voor dat je mensen niet meer mag discrimineren op grond van hun seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit. De ILGA heeft veel goede info over de stand van zaken. Uiteraard is de beste redenering de simpelste: het is een universele verklaring en universeel betekent zonder uitzonderingen. Ik hoop dat de internationale lobby om meer landen tot ondersteuning te krijgen nog een paar extra erbij krijgt, zoals bijv. Zuid-Afrika dat in de grondwet gelijkheid voor HLBT heeft staan. Het is een bemoedigende ontwikkeling dat we steeds nadrukkelijker erkenning krijgen. maar zoals eerder gezegd hier: de strijd is nog lang niet over.